Leffakerhon tekijävieraana Teemu Nikki

Teemu Nikki: “Mahtavaa, miten paljon täällä on ihmisiä!”

Teksti: Merja Lehtonen

Leffakerhon tekijävieras Teemu Nikki

Järvenpään Opiston leffakerholaiset katsovat kotimaisen mustan komedian Peluri – kuolema on elävien ongelma. Leffan loputtua kevätkauden 2024 ainoa tekijävieras ohjaaja-käsikirjoittaja Teemu Nikki saapuu yleisön eteen elokuvakerhomme vetäjän Timo Malmin johdolla: ”Mahtavaa, miten paljon täällä on ihmisiä!”

Peluri kertoo hautausurakoitsija Ristosta (Pekka Strang), joka välillä ottaa omaan käyttöönsä vainajien omaisuutta pelatakseen ne ja lastenhoitaja Artosta (Jari Virman), joka aivokuvauksen jälkeen saa yllätyksekseen tiedon, ettei hänellä ole aivoja. Mustalla huumorilla höystetään monet teemat, peliriippuvuus, kuolemanpelko, parisuhdeongelmat, empatia, välinpitämättömyys, keski-ikäisten miesten ongelmat, rahattomuus, ystävyys, armo.

Teemu kertoo, että hän ei valitse aiheita, ne vain tulevat hänelle. ”Minulla on tarina, jonka haluan kertoa.” ”Vuosia olen tehnyt niin, että kirjoitan suoraan näyttelijöille ja meille kolmelle tämä on tärkeä teos, meistä tuli hyvät ystävät.” ”Haluan kohdata omat virheeni. Ensi kerralla en tee samoja virheitä. Minulla on matkaa hyväksi ohjaajaksi” sanoo itseoppinut ohjaaja.

Leffan kuvasi jo Nikin ensimmäisen, 3 Simoa, kuvaajana toiminut Jyrki Arnikari, joka menehtyi vain kaksi kuukautta kuvausten päätyttyä ”fillaroidessaan ylämäkeen”. Hän oli luvannut, että tämä on hänen viimeinen leffansa. ”Meillä oli hirveän kivaa kuvauksissa. Hänellä oli ihmisläheinen tapa kuvata.”

Elokuvan tuottaja on Jani Pösö, joka vieraili leffakerhossa Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -esityksen yhteydessä.  He ovat pitkäaikainen työpari: ”Ilman Jania en olisi nyt täällä, eikä ilman minua Jani olisi ollut täällä.”

Elokuvan rahoituksessa on italialaista rahaa. Italialainen tuottaja näki Armomurhaaja -elokuvan ja osti kaikki oikeudet. Siellä otetaan ideoita hyvin vastaan. Sokea mies palkittiin Italiassa, Peluria ei kokonaan ymmärretty, sillä esim. peliriippuvaisuus on siellä tuntematonta, mutta itkua ja naurua oli samoissa kohdissa ja ystävyys ja armo tietenkin tunnistettiin.

Tulevista töistä Nikki kertoi, että Räkä ja Roiskis sai tammikuussa ensi-iltansa. Hän haluaa tehdä eri genrejä ja tulossa on mm. 100 litraa sahtia, joka on hatunnosto sahdille, scifiä, jos rahoitusta tulee ja ”kauhua olen aina halunnut tehdä, koska se on luultavasti vaikein genre”.

Autiosaaren elokuvaksi Nikki valitsisi Stanley Kubrickin Hohdon.

Peluri esitetään myös kesän Sodankylän elokuvajuhlilla, jonne taas ryhmä leffakerholaisia kavereineen suuntaa ”jo perinteiseen tapaan” bussikyydillä.

Jaa juttu:
Footer is loading...