Yleisöluennot ja tapahtumat

Opiston tapahtumat: tutustumisillat, näyttelyt, musiikki- ja tanssiesitykset sekä kevätjuhlat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joista tiedotamme opiston nettisivuilla ja somekanavissa sekä paikallisessa lehdessä.

Opiston yleisöluennoilla pohditaan erilaisia ajan ilmiöitä, historiaa, kulttuuria, terveyttä, hyvinvointia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. Yleisöluennot ovat avoimia ja maksuttomia eikä erillistä ilmoittautumista tarvita.

Yleisöluennot kevätkaudella 2023

Kaikille avoimet ja maksuttomat yleisöluennot järjestetään Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa, Hallintokatu 4, keskiviikkoisin klo 18.00–19.30. Ei ennakkoilmoittautumista. 
Huom.! Poikkeava luentopäivä torstai 16.2.2023.

Ruoka ja lääkkeet elämäntapasairauksien näkökulmasta  
ke 1.2.2023  
Proviisori, ravitsemusasiantuntija Heli Bollström  
Sokeri, suola ja rasva – täytyykö kaikista herkuista luopua, osana elintapasairauksia lääkehoidon ohella? Käydään läpi elintapasairauksia eli verenpainetta, kolesterolia, tyypin 2 diabetesta. Mitkä ovat parhaat ruoka- ja liikuntavalinnat toimintakyvyn ylläpitämisessä ja terveellisessä painonhallinnassa osana elintapasairauksia. Saat käytännön vinkkejä, miten ja millaisella ruokavaliolla ja liikunnalla sinä voit tukea elintapasairauksien hoitoa osana lääkehoitoa. 

Omakuvat taiteessa  
ke 8.2.2023  
FM Heli Haavisto  
Keskiaikaisen pyhän tekstin kuvitukseen on ujuttautunut munkki itse. Satojen vuosien takaa maalauksesta katsoo tuntemattomaksi jäänyt nuori naistaiteilija. Taiteen historiasta löytyy paljon taiteilijoiden omakuvia, jotka kertovat omaa tarinaansa aikakaudesta ja sen ilmiöistä. Taiteilijat ovat osanneet suhtautua omakuviinsa myös huumorilla. 

Kirjailijavieraana Teemu Keskisarja  
to 16.2.2023  
Teemu Keskisarja on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut parikymmentä tietokirjaa. Aiheita ovat sota, suomalaisuusliike, rikoshistoria ja talouden kohtalonhetket ja hänen uusin kirjansa käsittelee Hattujen sotaa. Vuonna 2021 hän sai Pro Finlandia-mitalin. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä kirjaston kanssa. 
HUOM! Luentopäivä poikkeuksellisesti torstai. 

Digitaalinen testamentti  
ke 8.3.2023  
Tietotekniikan kouluttaja Tarja Ekholm 
Suuri osa suomalaisista käyttää nykyään erilaisia palveluita Internetin kautta. Meillä on paljon käyttäjätunnuksia, salasanoja ja muita digitaalisia tunnuksia ja palveluita. Olisi hyvä etukäteen miettiä oman digitaalisen jäämistön kohtaloa: mm. miten ja mihin tallennan tunnukset, mitä haluan sosiaalisen median tileilleni ja digitaalisille valokuvilleni tehtävän. Entä miten meidän tulee toimia läheisemme digitaalisen jäämistön suhteen? 

Dynamiittia, sementtiä ja pärenauloja – Ainolan rakentaminen 1903–1904  
ke 15.3.2023  
Museonjohtaja Julia Donner  
Vuonna 1903 Jean Sibelius osti vajaan hehtaarin kokoisen tontin Westermarckien omistamalta Järvenpään kartanolta. Lars Sonck piirsi huvilan suunnitelmat, ja kivijalka muurattiin loppuvuodesta 1903, hirsirungon veistotyöt käynnistyivät helmikuussa 1904. Miten talon rakentaminen käytännössä tapahtui, mitä kaikkea siihen tarvittiin ja millaiseen kotiin Sibeliukset muuttivat Kielomäelle syyskuussa 1904?  

Retkeilyvinkkejä Suomen luontoon  
ke 29.3.2023  
Yhä useampi ihminen on kiinnostunut retkeilystä. Luennolla esitellään kansallispuistoja ja muita retkeilykohteita, kerrotaan vastuullisesta retkeilystä ja jokamiehen oikeuksista. Lisäksi tarjolla on käytännön retkeilyvinkkejä retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen. Luento pohjautuu Olli Järvenkylän Suuri retkeilyvinkki- ja Reppuretki kansallispuistoon -kirjoihin. Olli Järvenkylä on pitkän linjan eräopas ja retkeilytoimittaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus retkeilystä.   

Järvenpään kaupunkipolku  
la 10.00–13.00, 29.4.2023  
LuK Tuula Siltasari-Peltonen   
Suosittu Kaupunkipolku-kävelykierros esittelee keskusta-alueen rakennuksia ja muita mielenkiintoisia kohteita kahden vuosisadan ajalta. Kuulemme kohteiden vaiheista ja tyylisuunnista sekä niihin liittyvistä henkilöistä ja tapahtumista. Myös käynnissä olevat ja tulevaisuuden muutokset ovat esillä. Pientä yllätysohjelmaa matkan varrella! Kierroksen pituus on n. neljä kilometriä. Lähtö Järvenpään kirkon Kansakoulunkadun puoleiselta parkkipaikalta. 
Ei ennakkoilmoittautumista. Maksuton.  

Jaa juttu: