Yleisöluennot ja tapahtumat

Opiston tapahtumat: tutustumisillat, näyttelyt, musiikki- ja tanssiesitykset sekä kevätjuhlat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joista tiedotamme opiston nettisivuilla ja somekanavissa sekä paikallisessa lehdessä.

Opiston yleisöluennoilla pohditaan erilaisia ajan ilmiöitä, historiaa, kulttuuria, terveyttä, hyvinvointia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. Yleisöluennot ovat avoimia ja maksuttomia eikä erillistä ilmoittautumista tarvita.

Yleisöluennot kaudella 2023-2024

Kaikille avoimet ja maksuttomat yleisöluennot järjestetään Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa, Hallintokatu 4, keskiviikkoisin klo 18.00–19.30. Ei ennakkoilmoittautumista. 
 Huom.! Luentotilaisuus 8.11. järjestetään Järvenpään lukion keskusareenalla, Lukionkatu 1.

Digipalvelut ja laitteet tarjoavat loistavia mahdollisuuksia, kuinka varaudumme uhkiin?  
25.10.2023  
Johtava erityisasiantuntija, VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto  
Luennolla pohditaan monipuolisesti digiturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä: 
– Mitä kaikkea hyvää digitalisaatio on mahdollistanut? Entä tulevaisuus? 
– Ketkä meitä uhkaavat ja mitä keinoja he käyttävät? 
– Kuinka suojaudut digihuijauksilta? Entä jos tulen huijatuksi? 
– Miten voit ylläpitää omaa osaamistasi?

Vanhemmuuden vahvistaminen ja tukeminen
8.11.2023 Järvenpään Lukio /keskusareena, Lukionkatu 1  
Perhe- ja psykoterapeutti Pia Penttala  
Suomen Supernannynä tunnettu perhe- ja psykoterapeutti Pia Penttala vierailee Järvenpäässä! 
Vanhemmuus koetaan tämän päivän arjessa usein hyvin haastavana. Pia Penttala korostaa tavallisen arjen merkitystä ja arkijärjen käyttöä lasten kasvatuksessa. Vanhempi on lapsensa paras asiantuntija ja vanhemmuus on läsnäoloa, sanoo Pia Penttala. Luento järjestetään Järvenpään Opiston, Järvenpään kaupungin opetuspalveluiden ja Järvenpään kaupungin nuorisopalveluiden yhteistyönä. 

Presidentit urheilijoina
24.1.2024
FT Kalle Virtapohja

Onko urheilun merkitys Suomen suosituimpana kansanliikkeenä muuttunut sen jälkeen, kun tasavallan presidentti ryhdyttiin valitsemaan välittömällä kansanvaalilla? Mitkä ovat olleet Suomen presidenttien harrastamia urheilulajeja eli ns. ”presidenttilajeja”? Mitä presidenttien lajit kertovat yhteiskunnasta ja sen muutoksesta?

Veden elämää – taiteessa
7.2.2024
FM taidehistorioitsija Leena Reinilä

Taiteen äärellä pääsemme syventymään veden tunnelmiin. Veden olemus on usein meditatiivinen ja rauhoittava, vaikka sen voima ja arvaamattomuus ovat myös läsnä. Maisemassa ja luontokokemuksessa vesi on usein pääosassa. Parhaimmillaan veteen liittyvät aistimukset välittyvät myös taiteessa. Veden liike ja tunnelmat vangitsevat katseen. William Turner, Ivan Aivazovski ja Berndt Lindholm loivat meren tunnelmia kun taas Gustav Corot, Claude Monet ja Pekka Halonen tallensivat vedenpinnan heijastuksia.

Retkelle ympäri vuoden
14.2.2024
Eräopas, retkeilytoimittaja Olli Järvenkylä

Eräopas Olli Järvenkylä vie sinut retkelle Suomen upeaan luontoon vuoden jokaisena viikkona. Eri puolille maata tehdyillä retkillä koet vuodenaikojen vaihtelun ja pääset retkitunnelmiin komeiden kuvien kera helteellä, pakkasella ja sateella. Luonnossa liikutaan muun muassa kävellen, pyöräillen, meloen ja lumikenkien avulla. Luento kannustaa ympärivuotiseen ulkoiluun ja retkeilyyn. Esitys pohjautuu tammikuussa 2024 julkaistavaan Vuoden retkikirjaan. Olli Järvenkylä on pitkän linjan eräopas ja retkeilytoimittaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus retkeilystä. Järvenkylä on vuosikymmenten kuluessa kolunnut Suomen luontoa saaristosta pohjoisen perukoille. 

Vaihdevuodet – miten voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi?
28.2.2024
Proviisori, ravitsemusasiantuntija Heli Bollström

Vaihdevuosiin liittyy ajatuksia, kysymyksiä ja ehkä pelkoja. Yleisimmät ajatukset liittyvät omaan terveyteen ja elämänlaatuun; pärjäänkö mahdollisten oireiden kanssa, voiko vaihdevuosia ennaltaehkäistä, miten vaihdevuosia kannattaa hoitaa niin lääkkeellisesti kuin lääkkeettömillä menetelmillä. Luennolla käsitellään ikääntymistä ja hormonitoimintaa; mitä epätasapainoinen hormonitoiminta voi aiheuttaa, millaisia oireita voi olla, ja miten voit saavuttaa tasapainon vaihdevuosioireiden kanssa ruokavalion, liikunnan ja eri hoitokeinojen avulla.

Musiikin hyvinvointivaikutukset
6.3.2024
Kulttuurijohtaja, musiikin tohtori Pirre Raijas

Miksi kannattaa harrastaa musiikkia? Musiikin harrastaminen edistää terveyttä ja oppimista monesta eri näkökulmasta. Luennolla käydään läpi viimeisintä tutkimustietoa musiikin harrastamisen hyödyistä lähinnä musikaalisuuden perinnöllisyyden geenitutkimuksen valossa. Luennoitsija MuT, Järvenpään kulttuurijohtaja Pirre Raijas.

Vastuullinen vaatekaappi – jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua
20.3.2024
Luova johtaja Soile-Maria Linnemäki

Maailmassa on tarpeeksi vaatteita jo kuudelle seuraavalle sukupolvelle. Vaatteista 60 % seisoo kuluttajien komeroissa ja varastoissa. Vaatekaapit täynnä vaatetta, mutta silti tuntuu, ettei ole mitään päälle laitettavaa. Tekstiiliala kuluttaa valtavasti luonnonvaroja ja alan päästöt ovat yhtä suuret kuin maailman lento- ja rahtiliikenteen yhteensä. Jokin tässä täytyy muuttua. Luennolla aiheina mm. pukeutumisen merkitys vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, oman vaatekaapin rakentaminen käyttöasteen perusteella, vaatteiden elinkaaren pidentäminen, fiilispukeutuminen ja yksittäisten tarpeiden täyttäminen, vastuullinen shoppailu ja oman vaatekaapin kulmakivien hankkiminen. Vaatteiden yhteiskäytön suomalainen palkittu edelläkävijä, Vaatelainaamo Vaatepuun perustaja Soile-Maria Linnemäki tähtää eurooppalaiseksi suunnannäyttäjäksi. Tule nappaamaan Soile-Marian 10-vuotisella urallaan kertyneet opit ja oivallukset ja kuulemaan, miten kestävä vaatevallankumous toteutetaan kulutustottumusmuutoksen kautta, joka samalla johtaa isompaan systeemimuutokseen.

Järvenpään kaupunkipolku
6.4.2024 klo 10–13
Kotiseutuneuvos Tuula Siltasari-Peltonen
Lähtö kirkon Kansakoulunkadun puoleiselta parkkipaikalta.

Suosittu Kaupunkipolku-kävelykierros on jo yli 15 vuoden ajan koonnut kaupunkilaisia ja täällä vierailevia tutustumaan Järvenpäähän. Polku esittelee keskusta-alueen rakennuksia ja muita mielenkiintoisia kohteita kahden vuosisadan ajalta. Järvenpää kasvaa vauhdilla ja kaupunkikuva muuttuu tornitalojen kohotessa kohti pilviä. Kävelykierroksella hahmottuu kuva kaupungin menneisyydestä ja kuinka se näkyy tämän päivän Järvenpäässä. Opastetulla kävelykierroksella kuullaan kohteiden vaiheista ja tyylisuunnista sekä niihin liittyvistä henkilöistä ja tapahtumista. Myös käynnissä olevat ja tulevaisuuden muutokset ovat esillä. Pientä yllätysohjelmaa matkan varrella! Kierroksen pituus on n. neljä kilometriä.
Ei ennakkoilmoittautumista. Maksuton.

Jaa juttu: