Yleisöluennot ja tapahtumat

Opiston tapahtumat: tutustumisillat, näyttelyt, musiikki- ja tanssiesitykset sekä kevätjuhlat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joista tiedotamme opiston nettisivuilla ja somekanavissa sekä paikallisessa lehdessä.

Opiston yleisöluennoilla pohditaan erilaisia ajan ilmiöitä, historiaa, kulttuuria, terveyttä, hyvinvointia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. Yleisöluennot ovat avoimia ja maksuttomia eikä erillistä ilmoittautumista tarvita.


Yleisöluennot syyskaudella 2022

Luennot järjestetään Järvenpää-talon Juhani Aho -salissa keskiviikkoisin klo 18–19.30 (mikäli koronarajoitukset sen sallivat).

72 h varautuminen
ke 14.9.2022, Risto Vesalainen  
Miten sinä pärjäisit, jos sähköt ja vesi menisivät poikki kolmeksi vuorokaudeksi? 
Tervetuloa keskustelemaan siitä, mitä kaikkea kotona olisi hyvä olla ja mitä kaikkea jokaisen pitäisi osata siltä varalta, että esimerkiksi myrsky katkaisisi sähköt! Tilaisuuden luennoitsija Risto Vesalainen edustaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöä. 

Moderni nainen – Ateneumin näyttely
21.9. Taidehistorioitsija, FM Eija Olsson
Ateneumin kevään 2022 näyttely avasi uudenlaisen näkymän 1900-luvun modernismiin naisten tekemän taiteen kautta. Mukana näyttelyssä oli 12 taiteilijaa, joiden toiminta kattaa noin 100 vuotta: Sigrid af Forselles, Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Sigrid Schauman, Hilda Flodin, Essi Renvall, Gunvor Grönvik, Helmi Kuusi, Lea Ignatius, Elga Seseman, Eila Hiltunen ja Laila Pullinen.

He olivat ennakkoluulottomia ja kokeilivat ja kehittivät rohkeasti modernismin eri ilmaisutapoja, tekniikoita ja tyylisuuntia. He olivat hyvin koulutettuja ja työskentelivät taiteen tekemisen ohella opettajina, käsityöläisinä ja kriitikkoina. Rohkeus ja vahva usko omaan tekemiseen yhdistivät heitä.

Järvenpään kaupunkipolku – Juhlapolkukävely 15 v
HUOM! la 24.9.2022 klo 10.00–13.00, LuK Tuula Siltasari-Peltonen 
Kävelykierros esittelee keskusta-alueen rakennuksia ja muita mielenkiintoisia kohteita kahden vuosisadan ajalta. Kuulemme kohteiden vaiheista ja tyylisuunnista sekä niihin liittyvistä henkilöistä ja tapahtumista. Myös käynnissä olevat ja tulevaisuuden muutokset ovat esillä. Kierroksen pituus on n. 4 km. Lähtö Järvenpään kirkon Kansakoulunkadun puoleiselta parkkipaikalta. Pistäydytään Elävän Veden kappelissa kuuntelemassa hetki diplomiurkuri Katri Takalan urkumusiikkia. Ei ennakkoilmoittautumista. Maksuton. 

Ratkaisukeskeisyys elämän voimavarana
28.9. KM, psykoterapeutti Taina Järveläinen
Tällä luennolla opit, miten voit tuoda omaan arkeesi ratkaisukeskeistä ajattelua ja luovaa ongelmanratkaisua. Käymme läpi, miten omia voimavaroja ja vahvuuksia voi löytää ja miten ne valjastetaan hyvän elämän käyttöön. Luento auttaa sinua parantamaan omaa jaksamistasi ja suuntaamaan ajatuksia toivotunlaisen tulevaisuuden rakentamiseen. 

Järvenpään Opistossa alkaa luennon jälkeen myös kolmen kerran lyhytkurssi, Ratkaisukeskeisyydellä voimaa arkeen (1923), jossa voit teorian ja harjoitusten avulla syventää ratkaisukeskeistä ajatusmallia ja sen tuomia mahdollisuuksia omassa arjessa.

Kotoutumisen edistäminen – kumppanuutta kaupunkiyhteisössä
ke 5.10.2022, Erikoissuunnittelija Laura Kyntölä ja Maahanmuuttajatyön erityisasiantuntija Arja Loima  
Kolme asiantuntijaa keskustelee kotoutumisen ja kumppanuuden edistämisestä.
Laura Kyntölä, erikoissuunnittelija Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta, puhuu kotoutumisen tukemisesta kumppanuuden keinoin sekä valtakunnallisella tasolla että Uudenmaan tasolla. Hän valottaa, mistä puhumme, kun puhumme kotoutumisen tukemisesta ja kutsuu kaikkia tarkastelemaan, miten oman organisaation toimintaa voi tehdä inklusiivisemmaksi.
Anne Laitinen-Saunio, Työ- ja elinkeinoyksikön päällikkö Suomen Pakolaisavusta, avaa puheenvuorossaan esimerkiksi verkostomaisen työn logiikkaa ja sitä, millaista logiikkaa kumppanuustyöskentely edellyttää ja minkä tukemana kumppanuustyötä voisi rakentaa. Arja Loima, erityisasiantuntija Järvenpään kotoutumispalveluista, päättää luennon kattavalla kuvauksella, mitä Järvenpään alueella kumppanuudessa tehdään ja kutsuu kuulijat keskustelemaan kotoutumisen teemoista yhdessä, kumppanuudessa.

Kaksi säveltäjäkotia Järvenpäässä – Ainola ja Villa Kokkonen
ke 12.10.2022, dosentti Sanna Nyqvist, tietokirjailija Pekka Hako ja museonjohtaja Julia Donner
Järvenpäässä sijaitsee kaksi säveltäjäkotia. Millaista oli Jean Sibeliuksen ja Joonas Kokkosen työskentely kodeissaan?

Ikäkuun yleisöluento: Ikäihmiset yhteiskunnan voimavarana,
26.10. psykologi, FT Pirkko Lahti
Luennolla pohditaan ikäihmisten omia voimavaroja ja ikäihmisiä yhteiskunnan voimavarana. Luento on osa Ikäkuu-ohjelmatarjontaa ja se videoidaan suorana lähetyksenä kaupungin youtube-kanavalla. Luento on katsottavissa 2 viikkoa esityspäivästä.

Merkityksellisyyden kosketus
9.11. Results Coach Jorma Korkkinen
Merkityksellisyys on tärkeä onnellisuuden lähteemme. Se antaa suuntaa ja tarkoitusta elämälle. Miten sinä voit vahvistaa merkityksellisyyden tunnetta arjessasi? Luennon aiheet perustuvat tänä vuonna julkaistuun Jorma Korkkisen kirjaan Merkityksellisyyden kosketus.  

Kirjailijavieraana Paula Havaste
16.11.
Paula Havaste on palkittu kirjailija ja Tiedekeskus Heurekan teematuottaja. Hän on kirjoittanut mm. historiallisia romaaneja sekä lasten kirjoja. Illan aikana hän kertoo uudesta kirjastaan Laahus (Gummerus 2022) sekä kirjailijan urastaan. Kirjailijavierailu järjestetään opiston ja kirjaston yhteistyönä. 

Jaa juttu: